DARMKANKER

Vaak wordt gezegd dat het eten van vlees darmkanker in de hand werkt. Inderdaad wordt bewerkt vlees in verband gebracht met kanker. Echter gaat dit wel om het eten van grotere hoeveelheden bewerkt vlees. Tevens blijkt dat mensen die veel vlees eten vaak op meerdere punten slechter leven. Roken, weinig lichaamsbeweging, alcohol nuttigen etc. Onderzoekers zijn er nog niet over uit wat nu aan welk kenmerk is toe te voegen. Ook zaken als overgewicht en weinig beweging werken mee aan de kans op darmkanker. Over bewerkt vlees zoals de frikandel zijn ze redelijk eensgezind, dit geeft een lichte stijging op de kans op darmkanker. Rood vlees is echter nog niet duidelijk en wetenschappers durven ook hier nog geen uitspraak over te doen. Wanneer we kijken naar Nederland, dan krijgen van elke honderd Nederlanders er uiteindelijk 6 darmkanker. Wanneer we alle bewerkt vlees weg zouden doen, krijgt over een aantal jaar nog steeds 5 mensen per 100 darmkanker. Anders gezegd. De kans om nooit darmkanker te krijgen wanneer je bewerkt vlees eet is 94%, de kans om nooit darmkanker te krijgen zonder vlees is 95%. De kans dat je kanker krijgt door het eten van vlees is dus zeer minimaal en heeft met veel meer zaken binnen en buiten je voedingspatroon als oorzaken. 

Uit onderstaande citaten blijkt dat wanneer je maar liefst 160 gram per dag aan alleen al rood vlees naar binnen werkt( 1120 gram per week, wat ruim boven gemiddeld is) dan is je kans maar liefst 0,58% hoger om kanker te ontwikkelen. Terwijl de veganist die geen vis eet daardoor diezelfde kans weer verhoogd en een viseter die 2x in de week vis eet de kansen weer gelijk trekt, sterker nog, door visinname heb je zelfs een lagere kans dan door beide te mijden.

Citaat uit onderstaande studie: In cohort studies, een 100 g / dag stijging van rood vlees consumptie werd geassocieerd met een significante toename van het risico op alvleesklier kanker, 50 g / dag stijging verwerkt vlees consumptie werd niet geassocieerd met significante toename van het risico op alvleesklier kanker. In cohort studies, zagen we de verenigingen in de consumptie van rood vlees door mannen en aan de alvleesklier kanker, en de consumptie van verwerkt vlees door mannen en aan de alvleesklier kanker, maar geen verenigingen voor vrouwen

In een systematische review en meta-analyse, vonden we case-control, maar niet cohort studies naar de consumptie van rood en associëren verwerkt vlees met het risico op alvleesklier kanker . Echter, in cohort studies, de consumptie van rood en bewerkt vlees bleek het risico op alvleesklier te verhogen kanker bij mannen, maar niet bij vrouwen. 

Citaat uit tweede studie: Positieve associaties werden waargenomen voor colorectale kanker in case-control studies en cohortstudies Echter, subtype analyses leverden null resultaten distale colon kanker in case-control studies en cohortstudies voor rood vlees en nul resultaten voor proximale colon kanker in case-control studies en cohortstudies voor verwerkt vlees. Bovendien, hoewel de resultaten van case-control studies waren positief voor rectale kanker, er waren geen positieve associatie tussen rood en verwerkt vlees consumptie en het risico in cohortstudies. In een systematische review en meta-analyse vonden we de consumptie van rood en verwerkt vlees geassocieerd met het risico op algemene colorectale kanker maar niet op rectale kanker . Bovendien waren er geen associaties tussen de consumptie van rood vlees en distale colon kanker risico en tussen de consumptie van verwerkt vlees en proximale colon kanker risico. 

Citaat derde studie: Onze gegevens bevestigen dat het risico op colorectale kanker positief geassocieerd is met een hoge consumptie van rood en verwerkt vlees en een omgekeerde associatie met de visinname ondersteunen. 1,71% voor de hoogste categorie van rood en verwerkt vlees intake en 1,28% voor de laagste categorie van de inname en was 1,86% voor proefpersonen in de laagste categorie van visinname en 1,28% voor proefpersonen in de hoogste categorie van visinname.

Bronnen:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29137344
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15956652
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27693521.
 https://www.nrc.nl/nieuws/2015/10/29/lees-dit-alleen-als-je-toch-al-gezond-leeft-1550770-a1394377