IJZER

IJzer wordt ingedeeld in twee groepen namelijk heemijzer, uit dierlijke bron en non heem ijzer uit plantaardige bron. Heemijzer wordt makkelijker opgenomen dan non heem ijzer. Dit noemt men de biologische beschikbaarheid. [31] Er is in onderzoek geconstateerd dat de serum ferritine concentraties aanzienlijk lager zijn bij vegetariërs in vergelijking met niet vegetariërs. Ferritine is het eiwit dat zorgt dat je lichaam ijzer kan opslaan, de hoeveelheid ferritine bepaalt dus hoeveel ijzer je kunt opslaan in je lichaam. [32] Omdat de biologische beschikbaarheid van ijzer lager is voor vegetariërs, zou de eis voor inname van ijzer 1,8 keer hoger moeten zijn. Niet alleen de biologische beschikbaarheid in vlees en vis is beter, bovendien blijkt ook dat de consumptie van vlees en vis bijdraagt aan een verbeterde opname van non-heem ijzer. (plantaardige bron)

Bronnen:

[32] https://labuitslag.nl/bloedtest/ferritine/