JODIUM

 Jodium kan uit allerlei bronnen gehaald worden. Onderzoeken zijn het erover eens dat veganisten lagere jodiumwaarden in hun bloed hebben. Omdat jodium voorkomt in eieren en zuivelproducten, lijken vegetariërs die deze producten gebruiken, minder lage jodiumwaarden te hebben. Veganisten hebben dan ook volgens onderzoek tot wel 50% minder jodium in hun lichaam, dan vegetariërs. [24,25,26] De geteste hoeveelheid bij veganisten was gemiddeld 78,5 μg terwijl de minimale waarde 100 μg zou moeten zijn. We spreken bij veganisten dan ook over een tekort.

De laatste studie geeft een 10 dagen oude jongen met ernstig jodiumtekort door veganistische voeding van moeder met onvoldoende jodiuminname. Na behandeling van zowel moeder als baby werd dit gelukkig weer genormaliseerd. [27]

Bronnen:

[24] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21613354/
[25] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10211051/
[26] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3206519/
[27] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12585349