AVP; afrikaanse varkenspest

28-08-2018

Afrikaanse varkenspest (AVP) is een besmettelijke virusziekte. De virusziekte komt voor bij gedomesticeerde varkens en andere varkensachtigen zoals het wrattenzwijn en het boszwijn.
Zoals de naam al zegt komt de AVP uit Afrika, maar sinds 2007 is de ziekte bezig aan een opmars vanuit onder andere de Kaukasus, Rusland en de Oekraïne richting Europa.
Besmetting kan plaatsvinden door direct contact tussen varkensachtigen maar ook bijvoorbeeld via zachte teken (sub)tropische regio's, via besmet materiaal of besmet voer. (Bron; Wageningen. University & Research).
Roemenië kampt al geruime tijd met de uiterst besmettelijke AVP. Er zijn op 160 locaties besmettingen geconstateerd op voornamelijk kleine bedrijven en bij hobbyboeren. Het megabedrijf in Braila is volgens de plaatselijke autoriteiten besmet met water uit de Donau. Getroffen boeren (hobbyboeren en kleinschalige boeren zoals eerder beschreven) zouden dode dieren in de Donau gegooid of begraven hebben.
Er zijn al 70.000 varkens geruimd omdat er de AVP heerst. Nu is er ook een besmetting vastgesteld op het grootste bedrijf van het land in Braila waar 140.000 dieren leven. Dit is het op één na grootste bedrijf van Europa. Vanaf vandaag wordt er op last van de regering en de veterinaire dienst alle dieren op het bedrijf afgemaakt.
Schokkend is dat Roemenië niet de maatstaven hanteert zoals in de rest van Europa. In Roemenië gaan de dode varkens niet naar een destructie bedrijf om ze te vernietigen, maar worden de dode varkens in de rivier gegooid of begraven. In Duitsland zijn de boeren al maanden bezig om zich te beschermen tegen de AVP op last van de regering. Daar worden hekwerken rondom hun bedrijf geplaatst zodat wilde zwijnen niet in de buurt kunnen komen van de varkens of het voer voor de varkens.
Er wordt in Denemarken gesproken om een muur te zetten langs de complete grens met Duitsland om de AVP tegen te houden.
Iedereen maakt zich natuurlijk enorme zorgen om dit virus en terecht. Niemand zit te wachten op beelden uit de media van ruimingen net als tijdens de MKZ crisis, dat rijt oude wonden open. Wij van Anti Varkens in Nood verbazen ons dan ook dat landen om ons heen allerlei maatregelen treffen, maar dat er in Nederland bij ons weten niet veel gebeurt.
Wij houden ons hart vast en wensen de varkenshouders veel geluk toe omtrent de AVP.