De mens als omnivoor

05-08-2018

Bron foto: belga

Er gaan een hoop argumenten op internet rond tegen het eten van vlees. Wat ik vaak hoor zijn argumenten als: je eet alleen vlees voor je smaakpapillen, voor je kauwplezier, het is een luxeproduct enzovoorts. Om deze argumenten te weerleggen zijn een aantal punten van belang. We willen het daarom ook een klein stukje hebben over onze voorouders, de huidige mens en de gezondheidsaspecten van vlees.

onze voorouders

Onze voorouders tot aan 4 miljoen jaar geleden waren al voornamelijk grote vleeseters. Wanneer we kijken naar de oudste primate voorouder dan zien we nog een dieet wat bestaat uit zacht voedsel, harde noten en vezelachtige peulen. Ook hier worden aanwijzingen gevonden dat deze voorouders vis en schaaldieren aten.

De homo erectus komt vervolgens naar voren als een echte grote vleeseter. De slijtage aan zijn gebit laat zien dat hij een echte vleeseter is geweest. Het gebit wordt door onderzoekers vergeleken met het gebit van bottenkrakende hyena's. Hun tonvormige borstkas wijst bovendien op een kort darmstelsel. Het darmstelsel van de carnivoor is namelijk vele malen korter dan dat van een herbivoor. Ook de homo Sapiens wordt gezien als grote vleeseter.

Vervolgens komt het tijdperk van de neanderthaler. Ook hier zien we dezelfde kenmerken en bovendien blijkt uit chemisch onderzoek dat zij hun eiwitten uit dierlijk voedsel haalden. Bij de neanderthaler is bovendien een sterke aanwijzing dat zij zelfs dolfijn en tonijn hebben gegeten.

Wanneer we kijken naar de vroege europese mens zien we eigenlijk pas een verandering, zij kozen voor een iets gevarieerder dieet. Slechts redelijk recentelijk ( 11.000 jaar geleden) komt pas de meer boerenkant van het verhaal kijken en worden granen zoals gerst/tarwe en melk toegevoegd aan ons dieet.

Het heden

Ook vandaag de dag zien we enorme verschillen tussen verschillende volkeren. De Eskimo's en de Lappen leven eten nog steeds veel vlees, terwijl de Hindoes bijna geen vlees eten. (in India eet circa 40% nooit vlees) Onze hoektanden en beduidend korte darmstelsel wijst ook hedendaags nog steeds naar ons carnivoor karakter. Ook op basis van opname van mineralen, vitamines en bouwstoffen zien we een enorm verschil tussen het al dan niet gebruiken van dierlijke producten. Hierover lees je meer in deel 2.Bronnen:
https://www.welingelichtekringen.nl/gezond/719230/artsen-waarschuwen-veganistisch-dieet-is-gevaarlijk-voor-kinderen.html

https://nl.wikipedia.org/wiki/Visolie

https://nl.wikipedia.org/wiki/Omega_3-vetzuren

https://www.ahealthylife.nl/7-aanbevolen-supplementen-voor-veganisten/
https://isjaisja.home.xs4all.nl/B12/SAMEN.HTM
https://nl.wikipedia.org/wiki/Omnivoor#cite_ref-7