Extremisme Boxtel

14-05-2019

Wat een enerverende dag gister. Ik stond midden in de winkel, toen de telefoon ging: Heb je de berichten in de avin-berichtenbox gezien? Er is iets aan de hand in Boxtel. Eenmaal thuis ontplofte Facebook en Twitter met berichtgevingen over wat er aan de hand was. 

In het begin leek het redelijk onwerkelijk. De berichten inbox en pagina explodeerden zowat met vragen, mensen ter plaatse of het laatste nieuws. Op automatische piloot probeerden we zoveel mogelijk te verwerken en mensen te beantwoorden, tot dat ene filmpje.

Hét filmpje waarin de deur met een lang voorwerp geforceerd werd, waar mensen aan stonden te rukken, een hele groep, met daarachter een boer met een vloertrekker in de hand. Één enkele boer tegen die hele groep. Ik voelde zijn onmacht, zijn angst, zijn stress en zijn boosheid. Ik stond ineens in zijn schoenen en voelde zo intens mee.

Langzaam kwamen de berichten binnen over de nationaliteit van deze extremisten, vanuit allerlei landen, ook landen met de AVP. Niet alleen brachten ze de dieren direct in gevaar door het ontnemen van rust, regelmaat, verzorging en voeding, ook kon de nasleep nog eens heel vervelend worden. Wat als ze ziektes met zich hebben meegebracht? 

En dan is het wachten en wachten, de frustratie voelde je oplopen met elk uur dat verstreek en de politie niks deed. Je merkte overal dat het ongeloof maar ook de boosheid toenam, tot de eerste berichten, "tientallen boeren afgereisd naar Boxtel". Een klein beetje hoop kwam terug. De boeren, zowel online als offline lieten weten dat het genoeg is. Zij gingen massaal achter hun collega staan. Wat een trots gevoel. Daar waar de politie het veel te lang liet liggen, stonden de boeren op. 

Pas laat in de avond kwam het verlossende woord, de ME zou erbij komen en de extremisten uit de stallen gaan halen. Vol ongeloof hoorden we de woordvoerster van de politie: diegene die op sommatie de stal verlieten en hun legitimatie toonden werden niet aangehouden. Verbazing, ongeloof en vooral boosheid, hoe kan en mag dit gebeuren in Nederland? Hoe kan het dat je na een dag van illegale activiteiten gewoon mag opstaan en gaan? Als iets ons hiermee duidelijk is geworden is dat onze petitie nog maar het begin is van onze strijd voor een betere bescherming van onze boeren. Dit kan en mag niet gebeuren! Politie en justitie moeten nu ingrijpen voordat dit echt verkeerd gaat aflopen. Onze boeren zijn het beu en terecht. Onze petitie loopt bijna ten einde, daarna gaan we naar Den Haag. We hopen dat jullie met ons meegaan. Wij gaan niet voor 200 mensen, maar voor 2000 mensen op het binnenhof, om te laten zien dat wij onze Nederlandse boeren niet laten wegpesten uit Nederland.

https://beschermboerenbeter.petities.nl/