Hoe blind is radar?

01-12-2020

Dat Antoinette Hertsenberg in het programma Radar graag haar aversie over de veehouderij uitademt is al langer duidelijk, net als dat ze hiervoor elke strohalm aangrijpt. Maar pijnlijk wordt het wel wanneer een organisatie (zeg maar gerust activistenclub) als Eyes on Animals hiervoor al een "podium" wordt geboden in een uitzending over geitenbokjes. Waarom ?

Omdat Eyes on Animals verre van zuiver op de graad is. Hoe weet ik dat ? Door persoonlijke ervaringen met deze club, die mij na een paar kritische vragen al "op zwart gooide."

Het ging hierbij om een filmpje waarin een lege vee trailer voorbij kwam rijden, waarin gesuggereerd werd dat er "zwangere vaarzen" vervoerd werden. Na enig aandringen door anderen, die nog niet "op zwart waren gezet" lieten ze beelden zien van een veewagen die overduidelijk NIET dezelfde was. En tot overmaat van ramp bleken daar slachtstieren in te zitten, en dus geen zwangere vaarzen. Leugens dus. 

We zien het vaker dat zogenaamde "dierenwelzijnsorganisaties" naar buiten komen met beeldmateriaal dat naar eigen zeggen al enige tijd terug is gemaakt. Dan gaat het er bij mij niet in dat deze beelden enige tijd zomaar op de plank hebben gelegen, zonder dat daarmee geknoeid is (voor Wakker Dier van hetzelfde laken een pak met beelden die begin 2018 zouden zijn gemaakt in Ierland over runderen, en er eind 2018 pas mee naar buiten kwam) .

Hoe diep kun, en wil je zinken in het verspreiden van nepnieuws om zieltjes te winnen? Wie denken ze voor de gek te houden ? Heeft Radar werkelijk geen betere bronnen voorhanden, of wordt het toch steeds duidelijker dat Radar meer waarde hecht aan "het zetten van de toon" dan aan een gedegen onderzoekspartner ? Wordt het voor Radar niet eens tijd om zichzelf te nomineren voor hun "Loden Leeuw" ? 

Kritiek is goed, maar een club inschakelen die zelf ook al niet zuiver op de graad is, zal ook voor de geloofwaardigheid van Radar een brug te ver gaan worden (of wat daar nog van over is...).

Team Avin, 

Rene Velthuis