Opiniestuk: veganisme en boeren

24-08-2018

Inleiding

Normaal zijn jullie gewend dat we veel ingaan op cijfers en onderzoeken en daarmee de soms belachelijke insinuaties richting de boeren weerleggen. We begrijpen dat de die-hard activist ons niet gelooft maar we vinden het belangrijk om de juiste informatie naar buiten te brengen. Vandaag echter heb ik besloten om eens een andere kant te laten zien om toch eens wat andere zaken te laten spreken.

Veganisme

Veganisme op zich vind ik prima, er zijn allerlei redenen waarom je veganist wilt zijn en zolang dit bij je past en jij ervoor wilt gaan, zal ik de laatste zijn om je tegen te houden. Wat mij echter wel opvalt is dat deze minderheid (vegetariër, veganist/activist) te pas en te onpas het veganisme aan je wil opdringen. Het is eerder een religie en moet en zal worden opgedrongen. Men zegt wel eens iets over de jehova's getuigen, maar dit lijkt erger. Zij zijn de enige die het juiste doen, zij gaan de wereld redden, geen enkele tolerantie naar andersdenkenden, ziet u de overeenkomst? Geen argument wordt geschuwd, wanneer je enigszins verstand van zaken hebt, wordt je familie en je privéleven erbij betrokken en niet zelden uit de gemiddelde activist zich in denigrerend en haatdragend taalgebruik. Hoe kan het dat zo'n enorm kleine minderheid zijn wil moet opdringen aan de overgrote meerderheid? 

 Argumentatie

De argumentatie is vaak al even tenenkrommend, tot aan wereldvrede (ja ja veganist worden betekent geen drugsoorlogen, geen IS en geen onenigheid meer in de wereld) wordt als argument benoemd. Voorheen hebben we al eens wat argumenten voor veganisme aan jullie voorgelegd middels cijfers. Vandaag wil ik het hebben over zaken die niet zo zeer uit te drukken zijn in cijfers. Favoriet zijn toch wel de termen als speciesisme en natuurlijk de diverse complottheorieën. Wanneer je spreekt over speciesisme wordt vaak bedoeld dat je het ene dier boven het andere dier stelt. Dus het varken komt op je bord en de hond ligt in huis. Op zich een logische gedachtegang, ware het niet dat iedereen zich dan schuldig maakt aan speciesisme. Dagelijks worden miljoenen dieren bestreden voor de teelt van groente en fruit. Wat maakt dat een activist deze dieren wel mag (laten) doden voor zijn voeding terwijl een vleeseter geen varken of koe mag (laten) doden?

Ook de complottheorieën zijn niet mals. Ze werken allemaal samen om de mens maar ziek te laten worden van vlees. Gesteund door de farmaceuten, want die kunnen je dan weer medicatie verkopen. Eerder hebben we al een groot stuk over gezondheid gedaan en blijkt wel dat je helemaal niet ziek wordt van een stuk vlees of een glas melk. 

Wanneer ik in discussie een stuk aanhaal uit een onderzoek van Wur , dan wordt Wur betaalt door de vleeslobby en ben ik alleen maar goed in cijfers draaien. Wanneer twee onderwerpen verder een dierensite een stuk gebruikt uit eenzelfde onderzoek van Wur, dan zijn dat ineens wel waarheden en hoor je niemand over de zogenoemde vleeslobby. Zijn onderzoeken dan alleen naar waarheid wanneer ze in jouw activistenstraatje passen? Of zouden we spreekwoordelijk eens verder moeten kijken dan de neus lang is? 

films 

Films als cowspiracy en what the health worden veelvuldig als een soort bijbel naar voren gehaald. Daar waar cowspiracy zich nog met milieu bezig hield is, en ook hier de feiten worden betwist. What the health is een echte propaganda film voor veganisme. 96% van alle "feiten" die benoemd zijn in deze film zijn ontkracht door wetenschappers. Ook in deze film zijn de complottheorieën veelvuldig aanwezig en zelfs Steve-O ( ja die al die rare dingen doet in Jackass) is ineens een "voedingsdeskundige". Met wat handig filmwerk en knip en plakwerk, lijkt het zeer indrukwekkend, er klopt helaas helemaal niks van. De gemiddelde veganist zal er alles aan doen om maar de hameren op dat het zo gemakkelijk is en dat je er zo mee kunt beginnen, films zoals hierboven vertellen je bovendien dat je met twee weken bijna al je medicatie kunt weggooien. Makkelijk lijkt het woord verbonden aan veganisme. Er zijn er zelfs bij die je vertellen hoe makkelijk je al je voedingsstoffen uit plantaardige bron kunt halen. Dat je wel degelijk supplementen nodig hebt, verrijkte voeding of voeding met toevoegingen en dat je toch al heel nauwgezet en gevarieerd moet eten, verzwijgen de meeste maar even voor het gemak. Nog niet te spreken over het feit dat je op deze manier van je medicatie afkomt, wat regelrecht tot gevaarlijke situaties kan leiden. 

Illegale activiteiten

Dit is misschien nog wel het meest beladen onderwerp waarover ik het met jullie wil hebben. Inbreken in stallen, panden bekladden, brand stichten bij de slachterij, ventilatie uitschakelen, dieren stelen bij het slachthuis, binnendringen bij slachthuizen, toegangen blokkeren, zomaar wat zaken die ik de afgelopen tijd heb zien langs komen in de media. Illegale handelingen met als doel om legale activiteiten te dwarsbomen. De omgekeerde wereld. De activist die spreekt in termen als immoreel en onethisch wanneer het gaat over het eten van vlees. Hij verwerpt deze activiteiten niet, maar juicht dit juist toe. Het egoïsme van de activist die een ander met termen als immoreel om de oren slaat, maar vervolgens iets dat echt immoreel en crimineel is toejuicht. Bovendien werken de verwensingen en vergelijkingen met holocaust alleen maar meer de indruk dat behoort bij een stukje extremisme. Een soort van mijn wil is wet en ik zal harde hand aanwenden die door te drukken.

De boer

Als laatste dan de boer. Dit is natuurlijk het meest walgelijke mens ter wereld in de ogen van de activist( en ja ik zeg het nog netjes, de verwensingen op de gemiddelde dierensites zijn gruwelijk). Deze mensen werken echter keihard, krijgen al het gezeik over zich heen, moeten allerlei illegale activiteiten over zich laten heen komen. Hun gevoel van eer en eigenwaarde wordt dagelijks de grond in getrapt en hun gevoel van privacy en veiligheid ernstig aangetast. De 17 miljoen stuurlui aan wal weten echter precies waar de boer de mist in gaat. Zij zonder opleiding, zonder ervaring en bovenal vaak zonder een stap in een stal of op het land te hebben gezet, weten immers veel beter hoe het allemaal hoort en hoe het allemaal moet. 

Maar zij, als kleine minderheid, zorgen dat iedereen s'avonds voedsel op zijn bord heeft liggen. Zij zorgen dat jij zelf geen dieren hoeft te onderhouden, geen planten hoeft te kweken, verzorgen en onderhouden en alles daarom heen. Zij werken dag en wanneer nodig nacht, 24/7, om te zorgen dat jij van je vrije tijd kunt genieten. Respect voor alle boeren, je hebt ze drie keer per dag nodig.