Stikken in taaie stof.

23-07-2021
Het hete hangijzer, de stikstof kwestie. Enorm lastig uit te leggen. Ik las van de week een dijk van een interview hier over. Het werd er zó goed uitgelegd, echt super. 


Er was ooit, nog niet zo lang geleden ..... Het programma aanpak stikstof (de PAS), iedere boer moest zich melden of een vergunning aan vragen. Met die vergunning kon je een business plan maken en had je een duidelijke toekomst. Beetje flauw is wel dat (veel) bedrijven uit andere sectoren die meldingen en vergunningen niet regelden. 

De lieve vrede werd wreed verstoord ..... 
De stichting MOB ging naar de rechter en kreeg gelijk. De regering zat fout met de vergunningen en meldingen van de PAS. Ineens hadden de boeren géén vergunning meer en werden "illegaal". Dan kan je nergens meer iets, als illegaal bedrijf. Niet alleen de boer was de pineut ..... Bouw, industrie, verkeer, de hele economie leek stil te vallen. Paniek in Den Haag.

Daar was een oplossing voor, een snelle oplossing ...... 
Bij de boeren wordt stikstof "weg gehaald". Deze wordt voor 70% herverdeeld over de industrie, de bouw en het verkeer. De rest, 30%, wordt "boekhoud technisch af geboekt" op de natuur.

Het planbureau heeft al aangegeven dat zelfs als ALLE boeren uit Nederland weg zouden zijn, het stikstof probleem nog steeds niet opgelost is. 

Dit is waarom boeren zó boos zijn. Ineens ben je een illegaal bedrijf, zonder vergunning. Zelfs een coffeeshop lijkt het beter voor elkaar te hebben. En dat terwijl je je steeds netjes aan alle regeltjes hebt gehouden en alleen maar heel hard werkt. 

Dan sta je klem tegen de muur. Als er ook maar iets anders gaat dan bedacht, kan je helemaal niks meer. Dat is uitzichtloos, op het randje balanceren. 

Het hele interview lees je in de streekkrant, want in een klein blog verhaal is het gewoon niet mogelijk om alles uit te leggen. Los van het feit dat de stof daar veel te taai voor is.
https://destreekkrant.nu/beleid-overheid-jaagt-boeren-letterlijk-de-dood-in/ 

Team Avin. 
Ciska.