Undercover tussen de vegans 1

30-12-2018

Het einde van 2018 is in zicht. Een tijd om terug te kijken en een tijd om vooruit te blikken. Onze goede voornemens? Nog harder de strijd aangaan tegen foutieve informatie en steun bieden aan onze Nederlandse boeren.

Terugkijkend naar dit jaar zijn we goed van start gegaan met a-vin. Van de facebook pagina, de website en diverse publicaties door derden. Ook kwamen we in contact met een persoon die liever anoniem wil blijven daarom noemen wij deze fictief gezien Rick. Rick is al langere tijd veganist en het veganisme/activisme begon hem behoorlijk tegen te staan. Wij hebben diverse gesprekken gevoerd en ook inzage gekregen in de vegan wereld via sociale media. 

Kleuterklas:

Toegegeven, een deel van onder andere Facebook is hartstikke gezellig. Men deelt receptjes, ervaringen, nieuwe producten en helpt minder ervaren vegans op weg. Dat gezegd hebbende komt ook gelijk de negatieve kant naar boven. Vegan Facebook is net een kleuterklas. Men deelt links van niet Vegan pagina's om elkaar op te stoken daar reacties en negatieve recensies achter te laten. Van een simpele negatieve recensie tot grove leugens dat geweld zou zijn gebruikt. Zo zagen wij zelfs de oproep voorbij komen om onze eigen enquête over hokverrijking te komen trollen. Wat ons ook daadwerkelijk een aantal zielige trol formulieren opleverde. 

Gezondheid:

Terwijl de vegans openbaar net doen of alles koek en ei is en vegan voeding het makkelijkste is wat er is, blijken uit de besloten groepen toch iets heel anders. Diverse malen wordt gesproken over het aantreffen van tekorten door artsen. Ook allerlei klachten, ontstaan na overgang op vegan voeding, komen met enige regelmaat naar boven. Het meest schrijnende voorbeeld hiervan is waarschijnlijk een mevrouw, welke van de arts het advies gekregen had, wat dierlijke producten toe te voegen aan de voeding van haar kind. Desondanks vond zij de mening van haar arts minder belangrijk dan die van vegan community. Dat is het punt dat het gevaarlijk wordt, als je het ons vraagt.

Ramptoerist of sadist?

Wat ons tevens erg is opgevallen, dat van alles, maar dan ook werkelijk alles, een close up foto moet worden gemaakt. Of het nu een overreden dier is, een dode hond in China, jacht in afrika of een dierentuin in Amerika. Alles, maar dan ook alles, vaak met niet eens voor ons leesbare tekst, moet worden gedeeld. Rick's tijdlijn vult zich dan ook dagelijks met bloederige plaatjes, veelal vanuit een ver land. Deze worden weer bewerkt en enkele weken later weer opnieuw met een nieuw verhaal gedeeld. En daarnaast komen met regelmaat de afrikaanse ondervoede kinderen aan bod. 

Ineens begonnen wij ons af te vragen, wil de gemiddelde vegan zo graag in de negatieve spiraal blijven zitten? Natuurlijk begrijpen wij dat er veel mis is in de wereld. Maar helpt het echt als je een bebloede hond die een rotje in zijn mond heeft gekregen op je tijdlijn zet? Tenminste dat vermoed ik, want het onderschrift leek pools en de facebook vertaler werkt niet geheel perfect. 

Grensoverschrijdend gedrag:

Het ergste is waarschijnlijk het grensoverschrijdend gedrag. Vernielingen van toebehoren voor de jacht, zoals uitkijkposten, het in brand steken van een kippenstal in Duitsland, een laboratoriumvrachtwagen in brand zetten. Alles komt openbaar, en wordt, zelfs door de Nederlandse activisten toegejuicht. Ze bespreken mogelijkheden tot het plaatsen van camera's in stallen en roepen op een tot actie tegen een Amsterdamse slagerij omdat deze een nep  koe in de etalage heeft hangen. Met regelmaat worden zaken besmeurd en overal moeten stickers opgeplakt worden. Er zijn er zelfs bij die met stickers plakken uitleggen hoe je ervoor kan zorgen dat je geen DNA achterlaat op deze stickers. Een mogelijke infiltrant bij een groepering, zorgt direct voor paniek binnen de groep, en alles wordt gedaan de identiteit van deze persoon te achterhalen. Er wordt zelfs opgeroepen of er vegan hackers zijn, die bepaalde pagina's en bepaalde camera's in bijvoorbeeld slachthuizen kunnen overnemen. Zijn het veganisten of is het een doorgewinterde criminele organisatie?

Tot slot

Wij hebben niet alleen een veel beter beeld gekregen van hoe deze kleine groep functioneert, wij hebben ook een beter idee van wat hun drijft. Toch zien wij de toekomst positief. Wij blijven ons sterk maken voor de toekomst van onze Nederlandse boeren. Dit was onze laatste blog voor 2018 dus wij willen dan ook afsluiten met het volgende: Team a-vin wenst jullie allemaal een veilige en fijne jaarwisseling en hopelijk zijn jullie tafels, ook in 2019 gevuld met alle prachtige producten, die onze Nederlandse boeren en tuinders, met zoveel passie voor ons maken!!