Veganist, vegetariër of omnivoor?

06-08-2018


Nu we vastgesteld hebben dat we via onze voorouders genetisch materiaal hebben tot een omnivoor dieet, gaan we vervolgens kijken naar onze gezondheid, ook dan vallen ons een aantal dingen op, zeker in vergelijking met een vegetariër en veganist. 

B12

Allereerst onze vitamine B12. Wanneer we kijken naar een herbivoor zoals de koe, dan zien we dat de koe B12 aanmakende bacteriën in zijn darmstelsel heeft, welke B12 aanmaakt en dit verderop in het darmstelsel in het lichaam wordt opgenomen. Bij de mens is dit echter niet het geval. Ook wij bezitten deze bacteriën, echter pas in de dikke darm, terwijl onze opname in de dunne darm zou horen te geschieden. Onze aangemaakte B12 is dus niet opneembaar voor onszelf. De b12 is niet uit plantaardige bron verkrijgbaar. In de natuur zien we drie varianten voor opname B12 uit hun voeding, ze doen dit door middel van eigen aanmaak, het eten van vlees en dierlijke producten of door het eten van hun eigen mest.

Lange ketens omega 3

Dan Omega 3. Dit bestaat uit drie onderdelen ALA, DHA en EPA. ALA is vanuit plantaardige voeding opneembaar(b.v. noten, zaden). DHA en EPA zijn voornamelijk in vette vis aanwezig. Studies tonen dan ook aan dat een veganist tot 50% minder DHA en EPA in hun bloed hebben. Er wordt wel eens gezegd dat onder invloed van ALA ook DHA en EPA kan worden aangemaakt. Studies tonen echter aan dat de percentages hiertoe respectievelijk 0% en 5% zijn. Ook de gezondheidsraad onderschrijft dat er mogelijk ook nog voordeel te halen valt met het eten van vis of het nemen van een visolie of algenolie capsule. Onderzoek is verder noodzakelijk, er lijken zeker gezondheidsvoordelen te zitten aan het eten van vis t.o.v. een supplement.

Jodium

Jodium is een product wat veel voorkomt in zeevruchten, zuivelproducten, gejodeerd zout en zeewier. Vaak zien we dat plantaardige producten geteeld dichter bij de zee vaak meer jodium bevatten dan elders. Ook hier tonen studies aan dat het verschil in jodiumgehaltes tussen een veganist en vegetariërs wel kan oplopen tot 50%.

IJzer

Ijzer heeft twee groepen heem ijzer uit dierlijke bron of non heem ijzer uit plantaardige bron. Ook hier valt weer op dat ons lichaam het heemijzer uit dierlijke bron veel makkelijk kan verwerken dan die uit plantaardige bron.

Calcium

Calcium kent wel veel plantaardige bronnen, zoals groene bladgroenten. Toch hebben onderzoekers vastgesteld dat veel veganisten een veel lager gehalte aan calcium hebben. De ADH is ongeveer 1000mg. Vertalen we dit naar een enkelzijdig product dan zou je ongeveer 3,5 glas melk moeten drinken of 16 glazen verrijkte sojamelk, 556 gram donkere bladgroenten. Bij een gewone groente kan dit zelfs oplopen tot 2325 gram per dag. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor de lagere waardes bij een veganist t.o.v. een vegetariër.

Zink

Vervolgens zink. Zink kent erg weinig bronnen in plantaardige voedingsstoffen. Bovendien kan het fytaatgehalte in sommige plantaardige voedingsmiddelen de opname van zink nog eens extra remmen. Daarentegen zijn vlees, zuivel en vis wel erg goede bronnen van zink.

conclusie

We kunnen dus stellen dat vlees niet louter een luxeproduct is. Vlees, zuivel en vis zijn zeker een goede bron aan vitamines, eiwitten en mineralen en past binnen een verantwoord voedingspatroon. Zonder de juiste verrijkte voeding of supplementen is het immers niet mogelijk om vlees, vis en/of zuivel te schrappen uit je voedingspatroon. B12 en Omega 3 supplementen zijn zeker belangrijk voor mensen die hier niet voldoende van eten. Ook calcium is een punt van aandacht voor mensen die geen melk en aanverwante producten gebruiken. Recent nieuwsberichten geven zelfs de indicatie dat veganisme gevaarlijk zou zijn voor jonge kinderen. Door de hoeveelheden die zij moeten eten om aan een volledig voedingspatroon te voldoen, wordt dit eigenlijk onmogelijk geacht. Kijken we naar de uitleg onder calcium, dan zijn wij van mening dat dit inderdaad wel eens een probleem kan vormen voor jongere kinderen.

Bronnen:
https://www.vegetariers.nl/gezond/gezond-eten/calcium

https://www.welingelichtekringen.nl/gezond/719230/artsen-waarschuwen-veganistisch-dieet-is-gevaarlijk-voor-kinderen.html
https://nl.wikipedia.org/wiki/Visolie
https://nl.wikipedia.org/wiki/Omega_3-vetzuren
https://www.ahealthylife.nl/7-aanbevolen-supplementen-voor-veganisten/
https://isjaisja.home.xs4all.nl/B12/SAMEN.HTM
https://nl.wikipedia.org/wiki/Omnivoor#cite_ref-7