OBESITAS

Ook obesitas wordt veelvuldig in verband gebracht met het eten van vlees. Obesitas is een echte welvaartsziekte. Vroeger was ons lichaam zo ingesteld dat we vetten goed konden opslaan voor tijden van schaarste. Echter tegenwoordig kennen we geen schaarste meer, maar is ons lichaam nog steeds ingesteld op de mogelijkheid tot schaarste. Hierdoor slaan we vetten makkelijk op. Er zijn een aantal oorzaken te benoemen voor obesitas: genetica, verkeerde voeding, overmatige voeding, weinig lichaamsbeweging, diverse aandoeningen zoals schildklierafwijkingen, alcohol, medicatie, psychosociale en emotionele factoren.

Wanneer we de oorzaken bekijken kunnen we eigenlijk direct stellen dat obesitas vaak een combinatie is van diverse factoren. Er is een enkel geval bekend waarbij maar 1 van de factoren een rol speelt. Wanneer we de oorzaken waar we niks aan kunnen doen buiten beschouwing laten (ziekte, medicatie waardoor we dikker worden, en psychosociale en emotionele over eten) zien we het volgende; Ons leven en onze maatschappij is tegenwoordig veel ingesteld op snel en makkelijk. We maken minder tijd voor verse groenten en een gezonde maaltijd, eten meer voorverpakte en ingeblikte voedingsmiddelen. Ook is ons leven veel passiever geworden door de komst van tv, computers, smartphones en veel minder zware lichamelijke arbeid. We hebben te weinig lichaamsbeweging. We consumeren in een veel hogere mate suikers, frisdranken en voorverpakte middelen met allerlei toevoeging van onnatuurlijke producten. Met de gemiddelde snackbar om de hoek, en de automaat met ongezonde snoep en chips op het werk, maakt het je ook nog eens veel makkelijker om aan je ongezonde snackgewoonte te voldoen. Je raakt hierdoor in een negatieve spiraal en zonder de juiste steun en hulp in je omgeving is dit lastig te doorbreken. We kunnen dus zeker stellen dat enkel vlees niet de oorzaak is van obesitas, maar dat het vaak de gehele leefomstandigheden en voedingspatroon betreft wat de oorzaak is van obesitas. 

Met dit verhaal in ons achterhoofd is ook juist erg duidelijk dat onze gehele manier van leven en eten bepaalde ziektes zal veroorzaken. 

Bronnen:

https://www.jasperalblas.nl/zeg-vaarwel-tegen-ongezonde-eetgewoonten/

https://www.centrumovergewicht.be/oorzaken_en_gevolgen_van_obesitas.html

https://www.vlees.nl/themas/vlees-gezondheid/overgewicht/